Πληροφορίες

Κεντρικός Άξονας


Κεντρικός άξονας της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής & Φιλοσοφίας της Αυτογνωσίας είναι η παρώθηση και η υποστήριξη, η προσωπική ανάπτυξη και ο αναστοχασμός, η παλιννόστηση του συναισθήματος και η αναδιήγηση του υποκειμένου, όχι ψυχοδυναμικά ή ψυχοθεραπευτικά αλλά στην «αλληλέχεια» συνάντηση της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας / περιεχοντολογίας.

Δηλαδή, κινείται η Φιλοσοφική Συμβουλευτική και η Φιλοσοφία της Αυτογνωσία στην πυκνότητα του φιλοσοφικού λόγου, στο είδος εκείνο της θέασης του κόσμου, όπου οι εκδορές της εσωτερικότητας με την βοήθεια της φιλοσοφίας μεταναστεύουν και ο αγχώδης συγκροτείται, ο καταθλιπτικός χαλαρώνει, ο αποξενωμένος παλιννοστεί.

Ο φιλοσοφικός λόγος, με την οντολογική του διείσδυση και την ανθρωπολογική του πλοήγηση, μπορεί να επαναφέρει το μυστικό, την αναλογία και τη μεταφορά, της προσωπικότητας, στη θέαση του κόσμου που κομίζει τη διαύγαση.


Σε ποιους απευθύνεται


Το Εργαστήριο στρέφεται προς όλους εκείνους που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους αλλά και να βαθύνουν φιλοσοφικά την αυτογνωσία τους, να εξισορροπήσουν τον εσωτερικό τους χρόνο, να ψηλαφίσουν το αθέατο του νοήματος, το ονειρικό δέον του πράγματος, με τα αισθητηριακά – αντιληπτικά πεδία της «εμπείρωσης».

Περιγραφή Εργαστηρίου


    Η Φιλοσοφική Συμβουλευτική δοκιμάζει όχι να μιλήσει επάνω στη διάθεση δηλαδή στο σύμπτωμα, που αποτελεί κεντρικό άξονα της ψυχολογίας, αλλά επάνω στην αναφορά.

    Η επιτυχία της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής έγκειται στο γεγονός ότι αντλεί από όλο το corpus των φιλοσοφικών πηγών, αντί να ταυτίζεται με κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφική «σχολή σκέψης». Ως εκ τούτου, η Φιλοσοφική Συμβουλευτική «επιχειρεί» στη χρήση του «φιλοσοφείν», δηλαδή στο «διαυγαστικό» συγκείμενο, αντί να επιχειρεί στην εφαρμογή μιας συγκεκριμένης γκάμας φιλοσοφικών κατασκευών.

    Θα εξεταστεί, εκ παραλλήλου, η ανθρωπολογική προσέγγιση τόσο στην οντολογική εμφάνεια (φιλοσοφία) όσο και στο αρίφνητο αίνιγμα των σύγχρονων επιστημονικών τολμημάτων, όπως της νευροεπιστήμης και νευφυσιολογίας, της κβαντικής συνειδητότητας και μαθηματικής μοριακής βιολογίας, μαζί με τις ποιητικές εμβιώσεις (θεωρία της ποιητικής αφαιρετικής), τη θεατρική όρχηση και τη χορική βιωματικότητα τη τέχνη εν γένει ως αυτοέκφραση, για να αποτελέσουν ένα ευρύ όσο και κοινό πεδίο συνδημιουργίας.

    Για πρώτη φορά η συνεργασία πολλών επιστημών θα κληθεί να εξετάσει την απροσμέτρητη ανθρώπινη εμπειρία και δράση. Το εγχείρημα αυτό ευθέως ισοδυναμεί με μια διεπιστημονική μέριμνα και συντάσσεται με προθέσεις που φέρνουν επίζηλα επιστημονικά αποτελέσματα αλλά και ανθρωπολογικές διαφάνειες, οι οποίες διαγράφουν τις αρίφνητες εμβιώσεις της ανθρώπινης παρουσίας. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι, από φιλοσοφικής απόψεως, η αυτογνωσία αποτελεί κοινό τόπο για τους φιλοσόφους όλων των εποχών σε Ανατολή και Δύση.

    Όλη αυτή η διεπιστημονική συνεργασία θα αποτελέσει πρόκληση αλλά και πρόσκληση για συνύπαρξη επιστημονικών ερευνών και θα συνοδευτεί από επιτυχία με την σφραγίδα του ΕΚΠΑ.

Συνεργασίες


Το Εργαστήριο πρόκειται να ικανοποιήσει τις σύγχρονες και διεθνοποιημένες εκπαιδευτικές, ερευνητικές ανάγκες, όπως εκείνες διαμορφώνονται στον πολυπολιτισμικό κόσμο μας. Για την επίτευξη των προαναφερόμενων, προβλέπεται η συνεργασία με συναφούς αντικειμένου Εργαστήρια και Ερευνητικά Κέντρα, κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας και της αλλοδαπής. Εν γένει, προβλέπεται συνεργασία με διακρατικούς φορείς, με εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, που δύνανται να προωθήσουν τον σκοπό και τις πολυδιάστατες δράσεις του Εργαστηρίου.